Gepost op

Zelfgeoogst; moestuin in een sinaasappelkistje

 

Wie na het lezen van dit boek niet naar het tuincentrum rent, zal er waarschijnlijk nooit aan beginnen: moestuinieren. Want eenvoudiger dan met de methode van Zelfgeoogst kan dat niet. Het principe is: je neemt een leeg sinaasappelkistje, kiepert er potgrond in, drukt daar een paar zaadjes in, geeft die water en wacht tot je de groenten kunt oogsten. Ideaal voor potentiële tuinders die alleen een balkon, dakterras of geveltuin tot hun beschikking hebben – de doelgroep waar Zelfgeoogst zich op richt.

Om resultaat te garanderen beschrijven Marian Flint, Claudette Halkes en Annemarieke Piers de toptien van makkelijke groenten, waaronder radijs, rode biet en courgette. Eigenlijk zijn het maar acht groenten, want één hoofdstuk gaat over tuinkruiden en één, heel aardig, over eetbare bloemen. Na een korte inleiding met de hoogst noodzakelijke informatie over de grond, ongedierte en verzorging komen de tien gewassen een voor een aan bod. Dit gaat volgens een vast stramien van een bladzijde met tuiniertips, een getekend stappenplan en een paar pagina’s met heerlijke en eenvoudige veggie recepten. Hiermee kun je je groenten verwerken en je tafelgenoten verrassen. De wortels worden geraspt voor wortelburgers, de courgette gaat in plakjes voor een plaattaart met manchego en de aardappelschillen worden gefrituurd tot chips, “want stadsboertjes draaien niks door”.

 

 
Hoewel het boek niet wordt gepresenteerd als boek voor kinderen, wijst alles erop dat de makers ook deze doelgroep voor ogen hebben. De courgettetorentjes, de cowboysoep en de nepijsjes met mascarpone en munt zijn  leuk om met hen te maken en om hen de groenten te laten eten. Helemaal een feest zijn de ijsblokjes en bonbons met eetbare bloemen (respectievelijk erin en erop). Op de foto’s zien we kinderen in hun schooltuin in Amsterdam. Ook krijgen we mooie beelden van de gerechten. Helaas zijn er van de moestuinkistjes, waar het uiteindelijk allemaal om draait, alleen illustraties. De QR-codes her en der in het boek beloven ons filmpjes van de opbouw van die kistjes, maar op de website van uitgever Snor kom je slechts bij twee recepten en uitleg over de eetbare bloemenketting.
 
 
 
 
 
Het enthousiasme en de eenvoud spatten van de pagina’s van Zelfgeoogst, niet in de laatste plaats door de vrolijke en kleurige vormgeving van studio Boot. Als je je houdt aan de beschrijving – en die gaat toch iets verder dan het op het eerste gezicht lijkt, zo moet de plek wel voldoende zonnig zijn en heb je ook mest nodig – ben je verzekerd van een heerlijke oogst waarmee je de lekkerste gerechten kunt maken. Bovendien doe je dan mee met wat wel mag heten dé trend van 2012: urban farming.
 
Zelfgeoogst

Auteur: Marian Flint

Nederlands – Paperback
120 pagina’s | Snor | maart 2010