Waarom Fabulous Food?

Ik krijg heel vaak de vraag: waarom ben je met Fabulous Food begonnen? Het antwoord daarop is dat Fabulous Food een logisch gevolg is van alle stappen en ervaringen die ik tot nu toe heb meegemaakt..

De kiem is waarschijnlijk gelegd toen ik Als klein kind in mijn kinderstoel aan het aanrecht zat waar mijn moeder de heerlijkste gerechten maakte met pure, simpele en overheerlijke producten. Via roeren in mijn eigen pannetje, kneden van deeg, snijden (met een bot mes) van groenten en uiteindelijk ‘los’ mogen in de keuken is er een diepe liefde ontstaan voor het werken in de keuken waarbij mijn moeder streng maar liefdevol toezicht hield op het respectvol omgaan met de producten, want weggooien deden we niet en alles werd dus gebruikt.

Als psychologe heb ik de afgelopen jaren vele tientallen mensen mogen coachen en begeleiden in hun persoonlijke en zakelijke leven. Centraal stond steeds de vraag; wat voedt jou?
Stress, gebrek aan motivatie of energie, beperkt enthousiasme en het worstelen met de vele ballen die in de lucht gehouden moeten worden; helaas hebben heel veel mensen daar last van. In hun actie- of stappenplannen werd en wordt het beoefenen van sport meestal wel opgenomen maar voeding is vaak de grote afwezige in de aanpak. Terwijl gezond eten een enorm effect heeft op zowel fysiek als mentaal niveau. Ik ging dan ook steeds vaker mensen adviseren hoe ze de omslag konden maken naar een gezond maar wel heel lekker eetpatroon.

Als moeder heb ik gemerkt hoe belangrijk echt eten is toen mijn twee jongste kinderen vele voedselallergieën bleken te hebben. Zuivel, eieren, noten, varkensvlees, vis, suiker, chocolade waren onder andere een ‘no-go’ voor hen. Ik ben toen begonnen met het lezen van voedseletiketten en geschrokken van de hoeveelheid toegevoegde stoffen die slechts vulling en geen voeding leveren. De (beperkt gebruikte) zakjes en pakjes en kant en klaar producten gingen voorgoed de deur uit en aan mij de uitdaging om lekker en verantwoord te koken, rekening houdend met allergieën, mijn drukke baan en de andere gezinsleden die verzot waren op alles waar de twee jongsten ziek van werden.

Als ontdekkingsreiziger heb ik 3 jaar met mijn gezin op het platteland in Frankrijk gewoond waarbij ik 1 hectare grond, een grote boomgaard, moestuin, eigen kippen en de mooiste lokale seizoensproducten en producenten binnen handbereik had. De oogst welke we niet gelijk konden eten werd ingemaakt, geweckt, gestookt, gedroogd of gefermenteerd. Wat ik niet kon vinden in winkel of op de markt maakte ik zelf ondersteund door de jarenlange keukentraining van mijn moeder, de vele honderden kookboeken die ik ondertussen verzameld had en mijn eindeloos ‘neuzen’ op het internationale web.

Terug in Nederland bleek in 2009 de aandacht voor echt, lokaal eten volgens de seizoenen nog in de kinderschoenen te staan en het geven van de hoofdrol aan groenten en fruit, in plaats van aan vlees en vis, een moeizaam proces. Met het organiseren van het in Nederland eerste, en tot nu toe nog steeds grootste, vegetarische (Fabulous Food) Festival heb ik hopelijk een bijdrage kunnen leveren aan een stukje bewustwording en mensen kunnen inspireren anders te kijken naar en anders te koken met pure producten.

Via het duurzaam koken met jonge koks in opleiding (Fabulous Food Diners), een prijsvraag voor basisschoolleerlingen (Fabulous Food Award) en mijn blog (Fabulous Food Fan) en mijn recent gestarte opleiding tot natuurvoedingsdeskundige hoop ik steeds meer mensen te motiveren en inspireren anders en gezonder te gaan eten. Zonder dogmatisch te worden want lekker eten is een feestje en zo nu en dan ‘zondigen’ hoort er bij.

Wat voedt jou?

2 gedachten over “Waarom Fabulous Food?

  1. Hallo Alexandra, ik was op zoek naar zoet bakgerecht met groente en zie op jouw site het recept voor cake met courgette. Ziet er leuk uit! Vraagje: moet je de courgette van tevoren koken of druk je de geraspte groente rauw door de zeef….??? Groeten, Marijke

  2. Hallo Marijke, de courgette hoef je niet eerst te koken, gewoon rauw door het beslag doen. Succes. Laat je weten hoe de cake geworden is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *