Gepost op

Gewoon Gezond – Rolien Scheepbouwer & Nicoletta Tavella

gewoongezond

De titel van het boek ‘Gewoon Gezond’ van Rolien Scheepbouwer en Nicoletta Tavella dekt de lading. Dat is zowel de kracht als de uitdaging.

Dit boek is een no-nonsense handboek voor een gezond eet- en leefpatroon vol duidelijke uitleg, praktische tips en adviezen. Gezond verstand en logica zijn daarbij leidend en verandering van (fout eet)gedrag het doel.
Prima kun je denken, maar gezond moet tegenwoordig haast wel in een sexy en opwindende verpakking aangeleverd worden om te verkopen. Want groene smoothies, yoga, verre reizen om de eetlifestyle aan de andere kant van de wereld te ontdekken en superfoods lijken ons over de streep te moeten trekken om anders te gaan eten. Die glamourwikkel krijg je met dit boek dus niet. Is dat jammer? Ligt eraan wat je zoekt.

Rolien Scheepbouwer is verantwoordelijk voor het theoretische gedeelte in het boek. Haar inzichten en adviezen komen voort uit de diverse opleidingen die zij gedaan heeft in combinatie met vijftien jaar lang praktijkervaring in het begeleiden van mensen op het gebied van gezond eten, afvallen, fitter en sterker worden.

De heldere adviezen in het boek, gebaseerd op natuurvoeding en orthomoleculaire voedingsleer, zijn bedoeld als informatie met als achterliggende gedachte; hoe meer je weet hoe betere keuzes je kunt maken. Praktisch, toegankelijk, simpel, duurzaam, biologische, milieuvriendelijk en natuurlijk zijn daarbij het uitgangspunt.
In het boek is elk eetmoment te vinden; van ontbijt, lunch, tussendoortjes en diner tot gezonde snacks en drankjes. Rolien geeft daarbij in 170 !! pagina’s zeer bruikbare tips met betrekking tot gezonde producten, voedingsstoffen en hoeveel je wanneer het beste kunt eten.

Naast veel informatie bevat het boek ongeveer 50 recepten gebaseerd op de ideeën van Rolien. Nicoletta Tavella, eigenaar van Italiaanse kookschool La Cucina del Sole en kookboekenauteur, is verantwoordelijk voor dit deel van het boek.
De gebruikte ingrediënten zijn puur natuur met aandacht voor mens, dier en milieu, e-nummer-, tarwe, suiker- en koemelkvrij.

Ook de recepten vallen in de categorie ‘no nonsense’. Ze zijn uiteraard gezond en smakelijk maar ook zeer maakbaar (lees niet ingewikkeld). Hierdoor zijn ze heel goed te maken als je een gezin hebt en daarnaast een drukke baan.

Dus ben je op zoek naar een gedegen boek vol tips en heldere theorie in combinatie met lekkere en verantwoordde recepten dan mag Gewoon Gezond niet in je boekenkast ontbreken.

Gewoon GezondRolien Scheepbouwer & Nicoletta Tavella
Meer informatie/bestellen: Uitgeverij Van Duuren Media
Prijs: € 24,95

 

Enthousiast geworden? Ik mag een boek weggeven van Van Duuren Media. Volg Fabulous Food Fan op facebook en laat in een berichtje weten waarom jij dit boek wilt winnen. Dinsdag 30 juni a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

Gepost op

HappyGoodFood maakt gezond eten gemakkelijk

DSC06445

Veel mensen willen gezond(er) eten maar hebben niet de tijd of de interesse om zich in te lezen wat nu gezond is en wat niet.

Voor die mensen, en voor alle anderen  die graag op een gemakkelijke manier aan gezonde producten willen komen, heeft natuurvoedingsadviseur Jakomijn van Doorn HappyGoodFood opgezet.

Bij HappyGoodFood kun je kant en klaar pakketten bestellen die speciaal geselecteerd zijn door Jakomijn die verstand heeft van gezonde voeding en er uitgebreid de tijd voor heeft genomen om de fijnste producten bij elkaar te zoeken.

De pakketten zitten vol met lekkere, gezonde en langhoudbare (basis)producten waar je normaal gesproken voor om moet fietsen. Zonder E-nummers of toegevoegde geraffineerde suikers. Zodat je altijd een gezonde basis in huis hebt. Geen ingewikkelde producten overigens maar gezonde(re) varianten op het doorsnee aanbod, met aandacht en liefde geselecteerd. Voeg daarbij verse gezonde ingredienten en je hebt in een handomdraai een verantwoorde en lekkere maaltijd of snack. Hoe simpel wil je het hebben?

Op dit moment is er keuze uit vierboxen; een Basisbox met basisproducten als o.a. spelt en tarwe-gierst pasta’s, boekweitcrackers, kokosbloesemsuiker en mayonaise zonder suiker. Een Snackbox om gezond(er) te snoepen. Een Bakbox met verschillende meelsoorten of een Noten/pitten/zadenbox. Deze box en de bambox zijn overigens alleen in combinatie met een Basis Box en/of Snack Box te bestellen.
Het is ook mogelijk extra producten bij je box te bestellen.
In overleg met Jakomijn is veel mogelijk; een relatiegeschenk, kerstdoos, verwenbox voor een speciale vriend? Alles is mogelijk. Lekker flexibel dus.

Ik mocht een zorgvuldig door Jakomijn samengestelde verwenbox proberen en ik kan niet anders zeggen; ik ben enthousiast.

Op de afgesproken dag werd een doos bomvol heerlijke biologische producten afgeleverd door de pakketservice. De tamaricrackers gingen gelijk in mijn werktas zodat ik lekker kan snacken als ik een dipje heb. De pompoenpitrepen kregen de kinderen mee naar school en met het boekweitmeel heb ik de volgende ochtend flensjes gebakken voor het ontbijt. Feest!

Heb je geen inspiratie om te koken of bakken met de producten uit de HappyGoodFoodbox dan kun je op de site diverse recepten vinden.

Enthousiast geworden door dit verhaal? Kijk dan op de site van HappyGoodFood en bestel een box.

 

 

 

 

 

 

Gepost op

Licht – Hugh Fearnley Whittingstall

licht

In zijn boek Licht wil Hugh Fearnley Whittingstall de alomtegenwoordige aanwezigheid van een paar heel bekende ingrediënten aanpakken; melk en tarwe. Dat is een flinke uitdaging omdat ze in heel erg veel gerechten verwerkt worden. Ook de zoetstoffen (vooral honing, maar soms ook suiker) zijn in dit boek beperkt. Hoewel je het laatste hoofdstuk Lekkers niet echt licht kunt noemen aldus Hugh. Een brownie is volgens hem nu eenmaal niet lekker als er helemaal geen suiker of vet in zit.

Hugh Fearnley-Whittingstall is een bekende Britse chef kok, journalist, receptenschrijver en voorstander van biologische seizoensproducten, ‘echt eten’ en back to basics. Hij heeft al diverse populaire kookboeken op zijn naam staan maar is misschien het bekendst om zijn optreden als presentator van het tv-programma River Cottage.

In negen hoofdstukken, beginnend bij Ontbijt en eindigend met Lekkers, neemt Hugh je mee op zijn tarwe- en zuivelvrije ontdekkingsreis. De recepten zijn gemakkelijk en zonder gedoe te maken en de ingrediëntenlijst is bewust kort gehouden. Hugh zegt zelf dat dit boek zijn meest eenvoudige recepten ooit bevat.
Eenvoudige receptuur betekent echter niet simpel van smaak. Enkele recepten zijn zelfs zeer verrassend zoals bijvoorbeeld de gebakken pompoen met bramen en roodlof, kruisbessengazpacho, pesto van Oost-Indische kers, appel en amandel, tomatensalade met tahini of salsa van zwarte bonen en bosbessen.

De kruisbessen in mijn moestuin hebben al een kleine oogst opgeleverd, daarom maak ik de kruisbessengazpacho uit het boek.

Ingrediënten voor 4 personen:
200 gr kruisbessen
700 gr komkommer geschild en ontpit
50 gr verse muntblaadjes½ krop romaine sla in grove stukken
2 el havervlokken
¼ teentje knoflook
2 ijsblokjes (optioneel)
50 ml extra vergine koolzaadolie
1 tl suiker (optioneel)
2-3 tl balsamicoazijn
snuf zout
versgemalen zwarte peper
Extra kruisbessen of eetbare bloemen ter garnering

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de blender, schenk 50 ml water erbij en zet de blender aan tot je een puree hebt. Voeg eventueel wat extra water toe.
Proef en voeg eventueel wat extra zout, peper of azijn toe. Zet de soep in de koelkast om door en door koud te laten worden.
Roer de soep goed door voor je het in diepe kommen schenkt. Besprenkel elke kom met wat koolzaadolie. Garneer met kruisbesplakjes of eetbare bloemen. Lekker!

Naast heel veel recepten met groenten en fruit worden er in dit boek ook twee hoofdstukken besteed aan recepten met vlees en vis. Waarbij opgemerkt moet worden dat vlees en vis gezien worden als ingrediënt en niet als belangrijkste onderdeel van het gerecht.

Licht is niet helemaal glutenvrij. Sommige tarwevrije ingrediënten bevatten wel gluten en andere, zoals haver, kunnen ‘vervuild’ zijn met sporen van tarwebloem. Toch bevat dit boek, ook als je glutenvrij wilt koken, vele opties. Hugh geeft daarvoor onder andere een handige lijst van glutenvrije recepten en een aantal suggesties en tips ten aanzien van granen en meelsoorten.

Hoewel Hugh aangeeft dat hij de zoetstoffen beperkt bevatten veel recepten toch wel suiker of honing. Al naar gelang je behoefte aan zoet kun je dit in vele gevallen echter gemakkelijk weglaten of de suiker vervangen door een gezonder alternatief zoals kokosbloesemsuiker of oerzoet.
Opvallend is dat water niet genoemd wordt in de ingrediëntenlijst maar pas opduikt in het recept als het gebruikt wordt in een gerecht.

Ik sluit me aan bij de opmerking van Hugh dat de zoektocht naar tarwe- en zuivelloosheid een heerlijke ontdekkingsreis wordt. Nieuwe granen, nieuwe oliën, nieuwe smaken en nieuwe combinaties leiden tot een spannend en creatief kookavontuur.
In combinatie met de prachtige sfeerfoto’s en illustraties is Licht dan ook een boek dat het verdient om bij de hand te hebben in de creatieve keuken zodat je er veel inspiratie uit kunt opdoen.

Licht -Hugh Fearnley Whittingstall

Meer informatie / Bestellen: Becht’s Uitgevers-Maatschappij

Prijs: € 24,95

Gepost op

Kroket van de Chef – Daphne Aers

kroket

Hoewel ik over het algemeen geen groot fan ben van gefrituurd eten vind ik een goed gemaakte kroket niet te versmaden. Maar een heel boek over kroketten, is dat interessant? Zeker! Het water loopt me in de mond bij het zien van zowel receptuur als de foto’s in het boek Kroket van de Chef van Daphne Aers.

Daphne Aers is in eerste instantie bekend geworden door haar deelname aan het VTM programma ‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’, maar had daarvoor al haar eerste schreden gezet op het ondernemerspad.

In 2000 stopte Daphne Aers met haar werk als boekhouder bij een krokettenfabriek die overgedragen werd. Ze had niet het budget om het bedrijf over te nemen, maar het ondernemerschap leek haar wel wat. Ze kocht daarom een cafeetje van 150 vierkante meter, en is gestart met TNS. Zonder klanten, volledig handwerk. Na een voorzichtige start bouwde zij het bedrijf stap voor stap op. Het streven is om in 2015 200.000 !! kroketten per dag te produceren. ‘Niet slecht voor iemand die de middelbare school niet heeft afgemaakt’ zoals Daphne zelf zegt.

Terug naar de kroket. Wat maakt een kroket voor mij een topkroket? Om te beginnen een knapperige korst welke kraakt bij het doorbijten en niet sneu ineenzakt bij de eerste aanraking. In de knapperige korst wil ik dan een smeuïge, hartige maar toch ook romige vulling.

Vind jij dat ook en vind je het moeilijk om die te vinden dan maak je ze gewoon zelf aan de hand van de recepten uit het boek van Daphne Aers. Daphne geeft maar liefst 30 recepten; van haar absolute favoriet de garnaalkroket tot geitenkaaskroket en van tapaskroket tot macaronikroket. Alle bereid met de beste producten.

Heb je eenmaal door hoe het werkt, en dat is niet moeilijk want het boek begint met een duidelijk stappenplan, dan zijn de culinaire mogelijkheden eindeloos.

Vegetariers komen er met dit boek bekaaid af; slechts drie recepten voor kaaskroketten waarvan slechts één daadwerkelijk geschikt voor vegetariers aangezien voor het bereiden gebruik wordt gemaakt van agar agar als bindmiddel. Met het duidelijke stappenplan kun je echter zoals gezegd je eigen vegakroket proberen te maken.

Daphné Aers vertelt ook in het boek waar haar passie voor de kroket en het ondernemerschap vandaan komen. De andere mensen achter de kroket worden eveneens in de schijnwerpers gezet: bijvoorbeeld mossel- en geitenkaasleveranciers. Kortom: Kroket van de Chef is een boek waarin de passie voor de kroket in al zijn (of haar) facetten naar voren komt.

Ik weet al dat deze week zelfgemaakte kroketten op het menu komen te staan. Zullen ze thuis blij mee zijn!

Meer informatie/bestellen: Davidsfonds Uitgeverij 

Prijs: €19,99

Gepost op

Waarom wil (bijna) iedereen een moestuin?

uienzaailingen

De moes- en stadstuin blijven onverminderd populair.
Klanten van een bekende supermarkt hebben samen in totaal 44 miljoen bakjes met zaadjes ontvangen en lopend langs de Nederlandse huizen zie je achter de vensters al die zaaipret vorm krijgen in iele zaailingen die een seizoen lang vers en lekker beloven.
Nieuwe inspirerende zaai, oogst en eetboeken zijn volop verkrijgbaar.

Eten uit de Volkstuin van Marleen van Es bijvoorbeeld is een uitgebreide en papieren versie van haar mooie en populaire gelijknamige blog.
Zaai, Oogst en Eet. Elke dag groenten en fuit uit eigen tuin van Jo Whittingham is een informatief boek en een maand-tot-maandgids waarin alle stadia van het kweken, oogsten, bewaren en inmaken van eigen groente en fruit beschreven staan.
Pip McCormac laat in zijn boek Koken met Kruiden en Bloemen zien dat je, ook als je slechts de beschikking hebt over een balkon met potten, elk gerecht kunt opfleuren met zelfgekweekte bloemen en kruiden. Duizelt je hoofd van al die informatie en zie je door de bomen het moestuinbos niet meer, gebruik dan de Moestuinkalender van Uitgeverij Snor waar je naast handige zaai- en oogsttips ook ruimte krijgt om een persoonlijk actie-groen-plan te noteren.

Achterliggende gedachte van al deze uitgaven is dat je niet helemaal zelfvoorzienend hoeft te zijn, maar er plezier in hebt dat je jezelf en je familie iets lekker en voedzaams van eigen kweek kunt voorzetten.

Heel Holland zaait
Tooske zoekt op televisie naar de beste kwekers van Nederland. HAK tenslotte deelde bonenplantjes uit om het al eerder genoemde populaire  supermarkt-moestuintje aan te vullen. Kortom het lijkt wel of heel Holland zaait!

Waar komt dit enthousiasme voor het zelf zaaien en kweken vandaan?
Er zijn meerdere reden te bedenken.
Iedereen kan zaaien; jong of oud, groene vingers of niet, een grote volkstuin tot je beschikking of slechts een balkon met wat potten. Met onze handen in de tuinaarde zijn we allen gelijk.
Recente voedselschandalen hebben een hernieuwd interesse aangewakkerd in ons voedselsysteem en alles wat daar mee samenhangt. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt en zelf kweken is dan een goede oplossing.

De crisis heeft ons bewust gemaakt van andere waarden zoals zoeken naar goedkope oplossingen; een zakje zaad kost een fractie van het kant en klare eindresultaat, de ruileconomie (fijn om je overschot aan courgettes te kunnen ruilen tegen een grote zak verse pruimen bijvoorbeeld) een groeiende interesse in, of noodzaak om, zelf te doen en te maken maar ook het vinden van ontspanning door met de handen in de aarde te wroeten is een belangrijk motivator.

Een moestuin is ook magisch; je stopt zaadjes in de grond en kunt het hele proces van ontkiemen, groeien en oogsten van dichtbij meemaken. Extra voordeel is dat je het resultaat ook nog eens kunt opeten. Betrek je kinderen bij dit proces dan speelt er naast de lol ook een educatief element een rol.

Een buurttuin kan een bindende factor zijn. Mensen die normaal gesproken niet met elkaar omgaan pakken nu gezamenlijk schoffel en schep en komen op een ontspannen manier met elkaar in contact waarbij de oogst niet zelden op een buurt BBQ terecht komt.
Als laatste kan ook de moestuin als work-out plek genoemd worden; al dat spitten, bukken, harken etc zorgt dat je constant in beweging bent. Je lijf wordt soepeler en met een beetje geluk en wat zonneschijn krijg je ook nog eens een lekker kleurtje.

Zijn er ook  minpunten verbonden aan een moestuin?
Ja, toch wel. Een moestuin vereist werk en toewijding. Krijgen de kwetsbare zaailingen niet op tijd water dan verdrogen ze. De zaailingen moeten verpot worden en constant in de gaten worden gehouden.

Is de eerste kwetsbare periode van je aanplant voorbij dan is er het risico van vraat door beesten. Intensieve droogte tijdens je lange weekend weg, onverwacht stortregens of stormen die het prille groen doen knakken of een buurman die iets te dicht met zijn onkruidverdelger bij jouw biologische kweek in de buurt komt zijn mogelijke dompers op je moestuingeluk.
Daarnaast kunnen fijnstof in de lucht, vervuiling van de bodem of een verkeerde bereiding van de groenten (te lang koken) ervoor zorgen dat al je inspanningen niet het gewenste gezonde resultaat opleveren.

Waarom dan toch zoveel enthousiasme voor de moestuin bij ons allen? Het is waarschijnlijk net zoiets als de populariteit van diëten en de sportschool in januari. We dromen van een mooi resultaat, zetten de eerste wankele schreden en moeten dan gaande weg toegeven dat het meer werk en opofferingen vereist dan wij kunnen opbrengen. Slechts een minderheid houdt vol en wordt jaloers bekeken om het eindresultaat; een strak lijf of, in het geval van een moestuin, manden vol zelfgekweekt lekkers.

Ieder jaar opnieuw
Gelukkig kunnen we elk jaar weer opnieuw proberen. Ik ga maar eens kijken bij mijn zaailingen, ze stonden er vanochtend wat (z)ielig bij.

Gepost op

Koken met Kruiden & Bloemen (zaai, oogst, eet) – Pip McCormac

Koken met kruiden & bloemen 2D (1)

Alleen het zien van de kleurige kaft van Koken met Kruiden & Bloemen, zaai, oogst, eet van Pip McCormac maakt al vrolijk.

Pip Mccormac is als hoofd lifestyle van Red Magazine verantwoordelijk voor de culinaire bijdragen en interrieur-reportages. Zijn balkon in Zuid-London heeft hij omgetoverd tot een mini-tuin waar alle mogelijke kruiden en eetbare bloemen te vinden zijn. Met de oogst uit dit mini-tuintje weet hij de meest fantastische recepten te creëren en die deelt hij dus in Koken met Kruiden en Bloemen.

Het boek begint met handige tips en opmerkingen die vooraf gaan aan het ter hand nemen van de plantenschop. Daarna zijn de kruiden en bloemen aan de beurt. In een A-Z lexicon wordt uitleg gegeven over de smaak, zaaiperiode, zaaiwijze, geschikte buren, lekkere combinaties, vervangers en gebruik van de kruiden en bloemen. Vooral de tips met welke ingrediënten de kruiden goed combineren, en door welke andere kruiden ze eventueel zijn te vervangen, zijn handig.

Koken met Kruiden & Bloemen is gelardeerd met vele sfeervolle foto’s die het verlangen naar zon, zaaien en oogsten enorm vergroten. Met een aantal potten, ja zelfs in de vensterbank, hangend voor een raam of aan de balkonrailing, kun je wekenlang genieten van je eigen oogst.

Pip geeft daarnaast ook tips hoe je kruiden kunt stekken. Met een goede planning moet het dus zelfs mogelijk zijn om het hele jaar door te genieten van zelfgekweekte kruiden en bloemen.

In 6 hoofdstukken krijgt je als lezer vervolgens meer dan 60 eenvoudige recepten aangereikt met een inspirerende kruiden- en bloementoets, welke het gerecht naar een hoger plan tillen. Muffins met appel, vlierbloesem en tijm, soep met bleekselderij, stilton en tuingoudsbloem, sinaasappelcurd met eenjarig bonenkruid, gestoomde sponge cake met basilicum, rijstsalade met doperwten, postelein en viooltjes zijn slechts enkele van de gerechten welke ik zeker wil maken.

Mijn kruidentuintje is nog in de opstart fase (lees; zaad is gestrooid maar groen laat nog op zich wachten) en ik ben dus voorlopig afhankelijk van verse kruiden gekocht bij mijn goed gesorteerde favoriete marokkaanse buurtwinkel. Gelukkig hebben ze dragon dus ik kan het volgende gerecht maken; gevulde aardappel met brie, cranberry & dragon. 

Ingrediënten (p.p)

1 flinke aardappel (geschikt om te poffen)
50 gr brie in blokjes
2 tl cranberrysaus
1 el fijngehakte dragon
olijfolie voor het besprenkelen

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 graden.

Pof de aardappel tot hij in het midden gaar en luchtig is. Dit duur ongeveer 45-60 minuten, afhankelijk van de grootte. Controleer de gaarheid met de punt van een scherp mes.

Halveer de aardappel, schraap de kruimige binnenkant uit de schil en meng dit met alle andere ingrediënten, behalve de olie.

Doe de vulling terug in de aardappelhelften.

Besprenkel met olie en schuif ze terug in de oven.  Bak ze nog 15 minuten, of tot de schil lekker krokant is.

Serveer met een frisse knapperige salade en eventueel een lekker glas wijn.

Kun je geen verse dragon vinden, vervang dit kruid dan door rozemarijn, bieslook of basilicum.

Ruimtegebrek of geen groene vingers mogen niet langer een excuus zijn voor het niet zelf kweken van kruiden en bloemen. Met Koken met Kruiden & Bloemen, zaai, oogst en eet kan iedereen aan de slag, gaat er een culinaire wereld voor je open en krijgt het begrip ‘Flower Power’ een geheel nieuwe betekenis

Koken met Kruiden & Bloemen (Zaai, oogst, eet) – Pip Mccormac

Meer informatie/uitgeverij: Good Cook

Prijs: €19,95

 

Meer (p)inspiratie nodig? Check dan FFF Edible Flowers of FFF Edible Garden

 

Deze review verscheen eerder op Hebban Culinair