Gepost op

Gespuis in de tuin

Nu de gewassen in de tuin lekker opkomen en de bessen en de aardbeien rood beginnen te kleuren, is het tijd voor de volgende uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat al dit lekkers niet voortijdig in de buik van een vogel, slak of een of ander insect verdwijnt? De moestuin is een paradijs voor alle dieren in de buurt en wees eerlijk, je kunt ze geen ongelijk geven dat ze daar hun kostje bij elkaar proberen te scharrelen.
Nu gun ik die slakken ook best een jong groen blaadje en die vogels een sappig besje, maar ik wil zelf ook nog wel iets van mijn harde werken terugzien op mijn bord. En dan moet je je tegen vele aanvallen weren, van zowel bovengronds als ondergronds gespuis. Als ecologische tuinder in spe kan ik daarvoor natuurlijk niet mijn toevlucht nemen tot bestrijdingsmiddelen. En dus probeer ik allereerst mijn gewassen goed te kiezen. Wortels houden de uivlieg tegen en uien de wortelvlieg, dus die twee gewassen heb ik broederlijk naast elkaar gezaaid. Afrikaantjes zijn goed tegen bodemaaltjes en die heb ik daarom her en der verspreid in de moestuinbedden gezet. Ik koester de lieveheersbeestjes in mijn tuin, omdat die zich te goed doen aan bladluizen.

De leden van mijn eetclub lagen in een deuk om mijn idealistische aanpak en voorspelden dat ik binnen de kortste keren naar het tuincentrum zou rennen voor een busje verdelgingsmiddel. “Je hebt ook biologisch afbreekbaar spul hoor!” Maar ik geef me niet zo snel gewonnen. Als ik wil tuinieren in harmonie met de natuur, voelt dat soort methoden als vals spelen. En dus zal ik ermee moeten leven mijn oogst af en toe te moeten delen met een of ander beest.

De slakken maken het echter te bont. Zowel mijn tuinboon- als mijn pompoenplantjes zijn door hun toedoen niet slechts aangevreten, maar zelfs compleet verdwenen. Ook de sperziebonen en de courgetteplantjes zijn niet veilig. Op internet vind je vele tips om die slijmerige sloombo’s onschadelijk te maken en de meest diervriendelijke probeer ik nu uit. Slakken schijnen niet tegen glad plastic op te kunnen klimmen. In de andere tuinen zie ik inderdaad overal plastic bekers en flessen, met verwijderde bodem, om het jonge groen heen staan. Helaas was dat bij mij nog niet afdoende, dus ik leg nu een dubbele verdedigingswal aan. Een plastic yoghurtbeker om het plantje en gaas omspannen met plastic daar weer omheen. Ik zou nog een koperdraadje kunnen toevoegen – daar schijnen slakken meteen rechtsomkeert van te maken – maar ik hoop dat dat niet nodig is!

Eén gedachte over “Gespuis in de tuin

  1. Cacaodoppen strooien om je groenten helpt ook. De doppen zijn zo licht dat ze aan de slakken blijven plakken, dat vinden ze niet prettig

Reacties zijn gesloten.